Keresztelés

Keresztelés

Mindig nagy öröm számunkra, ha egy újabb kis élettel gyarapodik gyülekezetünk közössége. A keresztelés szentségében mindenki részesülhet.

Néhány gyakorlati útmutató gyülekezetünk keresztelési szokásrendjéről: A keresztelést a Lelkészi Hivatalban kell bejelenteni személyesen a kívánt időpont előtt legalább 2-3 héttel. Itt az anyakönyvhöz szükséges adatokat veszik fel a lelkészek. A keresztelő hetében a család újra találkozik a lelkésszel, aki megismerteti a szülőkkel, keresztszülőkkel a keresztelés pontos rendjét. Keresztszülő lehet minden megkeresztelt keresztyén ember. A keresztség szentségének érvényét a történelmi egyházak kölcsönösen elismerik. Ha tehát valakit katolikus, vagy református templomban kereszteltek, az éppúgy lehet evangélikus gyermek keresztszülője. A keresztelés minden olyan család számára, aki részt vesz a gyülekezet anyagi terheinek évenkénti segítésében ingyenes.

Felnőtt keresztség: A felnőtt keresztségben az illetőnek saját magának kell hitvallást tennie, ezért szükségszerű, hogy ismerje az evangélikus egyház alaptanítását. A két alkalomból álló felkészítés során a lelkész ismerteti a legfontosabb keresztyén tanításokat. A keresztelés után az illető az úrvacsora szentségében még nem részesülhet, ehhez a gyülekezetben évente indított felnőtt konfirmációs oktatáson kell részt venni. Ez egy közel egy éves oktatási folyamat, ahol részletesen ismerkedhet meg a konfirmandus a gyülekezet életével és Isten igéjével.

A keresztség célja: Ha megkérdezünk embereket, akik szeretnék megkereszteltetni a gyermeküket, vagy unokájukat, akkor kiderül, hogy nagyon sokféle vélekedés él a köztudatban a keresztség értelméről. A keresztség által az ember Krisztus egyházának, a benne hívők közösségének tagjává lesz, és újjászületik örök életre. A keresztények ezt így vallják: “Életem Jézusé. Nincs rajtam hatalma a rossznak. Isten kedves gyermeke vagyok.” Amikor Luther Márton nagy lelki megpróbáltatásokat élt át, kétségbeejtő kísértésekkel viaskodott, és élete felől is bizonytalanságban volt, akkor egy krétával, mintegy önmaga számára emlékeztetőül az asztal lapjára írta: “Meg vagyok keresztelve.” Ezzel arról tett tanúságot, hogy tudja: Isten szereti őt, és nem hagyja elveszni. Tőle még a szenvedés, sőt a halál sem választhat el többé.

A keresztelés helyszíne: A keresztelés minden esetben a vasárnapi istentisztelet kezdő szakaszában történik. Ez azért fontos, mert a gyülekezet tagjai így tudnak együtt imádkozni a szülőkkel, keresztszülőkkel, és felelősséget vállalni azért, hogy az új egyháztag életét támogató szeretetükkel, figyelemmel kísérjék. A kereszténység nem magányos életforma, hanem egy közösséghez való tartozást jelent. Nagyon fontos tudatosítanunk egymásban, hogy a keresztség nem csupán egy családi alkalom, hanem az egész egyház ünnepe is.

A keresztelés menete: A szülők és keresztszülők a lelkész hívására a gyermekkel az oltár elé állnak. A gyermeket a keresztszülő tartja. A lelkész a gyermekek evangéliumával köszönti a családot, és megáldja a gyermeket. Majd elmondja a szereztetési igéket Máté evangéliumából, az úgynevezett “nagy missziói parancsot”: Jézus Krisztus mennybemenetele előtt ezt mondta tanítványainak: “Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” (Mt 28,18-20) Rövid keresztelési beszéd, vagy igehirdetés után a lelkész imádkozik. Ezt követően a …lelkész kérdéseket intéz a szülőkhöz és keresztszülőkhöz: Lelkész: Akarjátok-e, hogy ez a gyermek a szent keresztségben részesüljön, ezzel Isten gyermeke, és Krisztus egyházának tagja legyen? Szülők és keresztszülők: Akarjuk. Lelkész: Vállaljátok-e, hogy az evangélikus egyház segítségével gondoskodtok e gyermek hívő kereszténnyé neveléséről? Szülők és keresztszülők: Vállaljuk. 1468506_567907163287724_1228812522_nEzután a lelkész és a keresztanya a gyerekkel az oltár elől a keresztelő medencéhez lép, szabaddá teszik a gyermek fejét, a lelkész megkérdezi, mi a gyermek neve. A keresztanya válaszol a gyermek teljes nevével, ha van több keresztneve, akkor azt is mondani kell. A lelkész pedig háromszor vizet önt a gyerek homlokára “az Atya, Fiú, Szentlélek nevében”, majd áldást mond rá. Végül mindnyájan visszalépnek korábbi helyükre. A lelkész a keresztelés emlékeként gyertyát ad át az édesapának, majd a záróimádság és áldás után véget ér a keresztelés liturgiája.

Bátorítás keresztelkedésre: Gyülekezetünkben évente 15-25 család kéri gyermekük megkeresztelését. Sokszor édesanya vagy édesapa saját gyermekével keresztelkedik meg. A családok minden esetben egy csodaszép ünnepi élményről számolnak be a keresztelés után. Az Istennel való találkozás, a gyermekért való hálaadás megrendítően szép esemény. Várunk téged és gyermekedet is templomunkba.603627_689662881075965_574686207492252160_n