Konfirmáció

Konfirmáció

Minden kultúrában és vallásban jellemző, hogy a felnövekvő ifjakat szép szertartással fogadja nagykorú tagjaivá a közösség. Az evangélikus egyházban az élet ezen pillanatát konfirmációnak nevezzük. 

Mit jelent a konfirmáció?

A konfirmáció latin eredetű szó, jelentése: megerősítés. Az egyházi konfirmáció esetében a Szentlélektől kérjük a Jézusban, mint Isten fiában való hit megerősítését.
Mivel a szülők és keresztszülők fogadalmat tettek a gyerek megkeresztelésekor arra, hogy hitben nevelik őt, ezért el kell, hogy jöjjön annak az ideje, amikor maga is megismeri a keresztény hit alapvető igazságait, és tudatosan vállalja egyházhoz tartozását.
Fontos tudni, hogy míg a polgári életben 18 éves kortól számít nagykorúnak valaki, a gyülekezeti tagság szempontjából ez a határ a konfirmáció. Ezután részesülhet a konfirmált az úrvacsora szentségében és a gyülekezet életében felnőttként vehet részt.

Gyülekezetünk konfirmációi gyakorlata

A konfirmáció gyülekezetünkben évente történik. 12-14 éves korosztályt hívunk, hiszen ebben a korban már felelősségteljesebben tudnak a fiatalok gondolkodni saját hitéletükről és elköteleződésükről Urunk Jézus Krisztus és evangélikus egyházunk iránt. Az 1 éves felkészülés gyülekezeti keretek között zajlik, amely szeptembertől júniusig tart. A felkészülés időszakát konfirmációs vizsga zárja, amelyen részt vehetnek a gyülekezet tagjai is. Itt a tanultakról adnak számot a fiatalok.

A konfirmandusok az egy év során két hétvégét is együtt tölthetnek el, ahol nemcsak ismeretekre tehetnek szert, de barátságok alakulhatnak, közösséggé formálódhatnak társaikkal. Nagy öröm, hogy évről évre az azonos korosztályhoz tartozó fiatalok barátságokat kötnek, amely akár egy egész életen át tartó kapcsolattá válhat.

A közel egy éves oktatás folyamán a konfirmandusok megismerkednek Luther Kis Kátéjával, a Bibliával, az énekeskönyv ének- és imádságkincsével, egyházunk és gyülekezetünk történetével és jelenével, az egyházi év ünnepeivel és sok olyan kérdéssel, amely fontos az ember Istennel való viszonyának kialakításához.

A konfirmációi istentisztelet a gyermekek esetében Húsvét után az első vasárnap, a felnőttek esetében Pünkösd ünnepén van. Ezen az istentiszteleten a fiatalok vallást tesznek hitükről és az első úrvacsoravételre is sor kerül, amit családjaik körében élhetnek át.

Mi kell ahhoz, hogy gyermekünk a konfirmációi oktatásban részesülhessen?

Fontos, hogy semmilyen előfeltétel nem szükséges ahhoz, hogy a gyermek a konfirmációi oktatást elkezdhesse. Bármely keresztyén közösségben megkeresztelt gyermek elkezdheti a konfirmációi oktatást, sőt akár még keresztségre váró gyermek is tagja lehet a közösségnek, amennyiben vállalják szülei, hogy a konfirmációi vizsgáig a keresztség szentségében részesül.

Fontos, hogy nem csupán ismeretátadásról, hanem közösségformálásról és az Istennel való kapcsolatfelvétel alapvető lehetőségeinek megtanításáról is szól a konfirmáció. Várunk minden gyermeket vagy akár felnőttet a konfirmandusok közösségébe, hisz jó Istenre figyelő emberekkel megismerkedni és egy gyülekezet tagjává válni.

Amennyiben elhatározás született a konfirmációval kapcsolatban vagy kérdések merültek fel, bátran keresse meg gyülekezetünk email címén lelkészeinket: menfocsanaki.evangelikus@gmail.com

“Harcold meg a hit nemes harcát, ragadd meg az örök életet, amelyre elhívattál, amelyről vallást tettél szép hitvallással sok tanú előtt.” 1Tim