Temetés

Életünk legnehezebb pillanatában: P3140170Jézus mondja: Aki hisz énbennem, ha meghal is él! (János evangéliuma 11:25) Ez az ige legyen bátorításul és vigasztalásul minden gyászoló családnak! Néha szinte megfoghatónak érezzük Isten jelenlétét, máskor pedig olyan, mintha elrejtőzött volna. Különösen akkor tűnhet távolinak a Mindenható, ha elveszítünk valakit, akit szeretünk. Pedig hitünk szerint Isten ilyenkor is mellettünk van, és elkíséri az úton azt is, aki eltávozott közülünk. Mindez kifejezésre jut az evangélikus temetési liturgiában, melynek alapja a halál elkerülhetetlenségének tapasztalata és a feltámadásba vetett reménység.

Tudnivalók az evangélikus temetéssel kapcsolatban: A temetés bejelentése a Lelkészi Hivatalban történik. Ekkor felveszik az elhunyt adatait, megbeszélik a temetés időpontját. A lelkész felveszi a kapcsolatot a családdal. A temetés időpontját istentiszteleteken hirdetik, majd a temetés után a gyászoló család közösen részt vesz egy istentiszteleten, melyen imádságban emlékeznek az elhunytra. Az istentisztelet része az oltárra helyezett gyertya, melynek meggyújtásával emlékezünk az elhunyt életére. A család kiválaszthatja, melyik evangélikus énekeket szeretnék hallani, énekelni a temetésen. DSCF8013A gyász nehéz időszakában a gyászolók számára szívesen ajánljuk lelkészeink látogatását is, akik a gyász nehéz pillanataiban Isten igéjével segíteni tudnak és vigasztalni. Bátran keressék fel elérhetőségeiken lelkészeinket.

Evangélikus temetés költségei: A temetésnek abban az esetben, ha egyházfenntartója volt gyülekezetünknek az elhunyt, nincs megszabott költsége.

Evangélikus temetés menete, liturgiája: A temetésen a gyászolók mellett ott van a keresztény gyülekezet is. Akkor is így van ez, ha a gyülekezetet csak a lelkész és a kántor képviseli. A lelkész és a gyülekezet feladata, hogy a gyászban kísérje a gyászolókat, ahogyan Isten sem hagyja el az embert a halálban. A lelkész eközben megszólaltatja a temetésen Istennek azt az üzenetét, amely a halál Jézus Krisztusban történt legyőzéséről, a kegyelmes Istenbe vetett reménységről, és az örök élet távlatáról szól. A szertartás a ravatalozóban kezdődik énekléssel, zsoltárolvasással. Majd a lelkész röviden ismerteti az elhunyt életútját,.igét olvas és rövid igehirdetést tart, majd imádság következik. A ravatali szertartást egy énekvers és egy köszöntés zárja. Ezután az egész család és a gyülekezet a sírhelyhez vonul. Az egész gyülekezet hitvallást tesz, imádkozik, majd a lelkész elbocsátó áldása után leengedik a koporsót. A hantolás és koszorúzás végéig a gyülekezet a kántor vezetésével énekel.