Esketés

Esketés

“Ezért hagyja el a férfi apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek ketten egy testté. Úgyhogy már nem két test, hanem egy. Amit tehát az Isten egybekötött, ember azt el ne válassza.” (Mt 19,4-6)

A házasság Isten ajándéka

A házastársi szeretet és halálig tartó hűség számunkra, evangélikusok számára kifejezetten fontos. Hitünk szerint a házasságot Isten alapította és rendelte. Ezért Isten teremtésbeli rendjéhez tartozik, hogy férfi és nő egymással és egymásért éljen, családot alapítson. Mindehhez Isten ígérete, áldása és kegyelme is fűződik. A házasság az evangélikus egyházban nem szentség, hiszen nem a férfi és a nő megváltására, hanem megtartására szolgál.

OrsiBalazs0246

Az egyházi esküvőn két ember szerelme kerül előtérbe. Hitünk szerint a szerelem a teremtő Isten ajándéka a férfi és nő számára. Ezért az egyházi esküvőt a hálaadás és az öröm jellemzi. Akik házasságot kötnek, esküvel erősítik meg, hogy a házasság szeretet-közösségében hűségesen kitartanak egymás mellett egész életük során. Ehhez kérik Isten áldását, vagyis azt, hogy aki megáldotta a férfi és a nő házasságát általában, áldja meg az övékét is.

Tudnivalók gyülekezetünk esketési szokásairól

Esküvőt bejelenteni a Lelkészi Hivatalban lehet. A templomi szertartás mindig a már megkötött polgári esküvő után történik, kérjük így tervezzék az esküvői nap programját! Az irodában a személyes adatokon kívül a tanúk nevét fogják kérdezni. Egyházi esküvő alkalmával fontos, hogy mindkét fél meg legyen keresztelve. Lehetséges, hogy egy napon több esküvő is van, ezért érdemes minél hamarabb megbeszélni a kívánt időpontot.
Az időpont kiválasztása után a fiatal párral felveszi a kapcsolatot a lelkész. Az esküvő előtt 3-4 alkalommal találkoznak jegyesoktatáson, ahol a pontos szertartásrendet is megbeszélik.

Az esküvői szertartás ingyenes minden olyan párnak, aki egyházfenntartói járulékkal segíti gyülekezetünk életét.

Zene: Az esküvő bevonuló orgonazenével kezdődik, mely addig tart, míg a fiatal pár, vagy a menyasszony bevonul. A szertartás bizony részei alatt halk orgonaszó szól. A kivonulást is ünnepélyes orgonamuzsika kíséri. Lehetőség van külön ének, hangszeres darabok megszólaltatására is. Ezen igényükről kérjük értesítsék a lelkészt.
OrsiBalazs0223
Templomdíszítés: Az oltár, esetlegesen a padok díszítését az ifjú párnak kell megszervezni. Városunk virágboltosai ebben már nagy tapasztalattal rendelkeznek, érdemes tőlük tanácsot kérni. Ha egy napon több esküvő is van, akkor a másik családdal is meg kell beszélni, hogy milyen legyen a díszítés, így természetesen a költségek is osztódnak. A templomdíszítés idejét a gondnokkal kérjük egyeztetni.

Ökumenikus esküvő: A legtöbb jegyespár úgy érkezik a lelkészi hivatalba, hogy fel sem vetődik bennük az ökumenikus esküvő lehetősége, pedig már 2000 pünkösdje óta lehetőség van rá. Közismert tény, hogy a katolikus, a református és az evangélikus tanítás a házassággal kapcsolatban több eltérést mutat. A protestáns egyházakban az esküvő nem szentség, míg a katolikus egyházban olyan szentség, amelyet a házasulandók egymásnak szolgáltatnak ki.
Ha a jegyespár vegyes vallású, lehetőség van mindkét fél lelkészének, papjának részt vennie a liturgiában.

Esketési liturgia fontos elemei: 

1/ A házasfelek a tanúkkal bevonulnak, és az oltár elé állnak. Az esketési szertartás első részének mottója: “Jöjjetek, örvendezzünk az Úrnak, vigadozzunk üdvösségünk kősziklájának! Járuljunk eléje hálaadással, és örvendezzünk neki dicséretekkel!” (Zsolt 95)
Ebben a részben hangzik el a bevezető zsoltár, a közös imádság, hálát adva Istennek azért, hogy szeretetben egymáshoz vezette őket, és kérve őt azért, hogy hűségük igaz legyen, szeretetük pedig önfeláldozó. Ezt követi a lelkész prédikációja, amely több a puszta szónál és az emberi tanácsoknál, benne az élő Isten üzenete szólal meg a jegyespár felé. A lelkész személyre szólóan választja meg a prédikáció alapigéjét. Ez az ige akár egy egész életen át kísérheti és vezetheti a házaspárt.

2/ A második részben a lelkész azokat a bibliai igéket olvassa fel, amelyek a házasság isteni rendjéről beszélnek. Ezek a következők: Isten ezt mondja: “Nem jó az embernek egyedül lenni, szerzek neki segítőtársat, hozzá illőt. És teremtette az embert férfivá és asszonnyá, és megáldotta őket. És látta Isten, hogy minden, amit teremtett, íme, igen jó. Ezért a férfi elhagyja atyját és anyját és ragaszkodik feleségéhez, és lesznek ketten egy testté”. (1Móz 1,2). Krisztus Urunk ezt mondja: “Amit tehát Isten egybeszerkesztett, ember azt el ne válassza” (Mt 19,6). Pál apostol pedig ezt mondja: “Adjatok hálát Istennek, az Atyának, mindenkor mindenért a mi Urunk Jézus Krisztus nevében, és engedelmeskedjetek egymásnak a Krisztus félelmében: az asszonyok férjüknek, mint az úrnak, a férfiak pedig szeressék feleségüket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte.” (Ef 5,20-22.25)

Ezt követően az esketési kérdéseket teszi fel a lelkész, először mindig a férfinak, majd a nőnek. A kérdésekre adott válaszukkal egymás számára és Isten színe előtt kijelentik a házasulandók, hogy egymást szeretik és Isten rendje szerint kívánnak egymással házasságban élni.

Először tőled kérdem, Testvérem az Úrban, N. N!Szereted-e a melletted álló N.N.-t, akit házastársul választottál? Szereted-e?
FELELET: Szeretem.
Akarsz-e vele Isten rendje és igéje szerint házasságban élni, míg a halál tőle Isten akaratából el nem választ? Akarsz-e?
FELELET: Akarok.
Kész vagy-e mindezt esküvel is megerősíteni? Kész vagy-e?
FELELET: Kész vagyok.

A kérdéseket a gyűrűzés követi, amikor a pár egymás gyűrűsujjára húzzák a gyűrűket és a lelkész az alábbi szavakat mondja: “Amilyen végtelen a gyűrű, olyan végtelenül szeressétek ti is egymást.”

13723885_1330657266962583_6368853110070624917_o

Az eskütételhez és a házasság megáldásához a házasfelek az oltárhoz térdelnek, és jobb kezüket nyújtják egymásnak. A gyülekezet felállva hallgatja az esküt.

Az eskütétel szövegét először a vőlegény mondja, majd a mennyasszony.

“Én N. N., | esküszöm az élő Istenre, | aki az Atya, Fiú, Szentlélek, | Szentháromság egy igaz Isten, | hogy N.N.-t igazán szeretem, | hűséges házastársa leszek | Isten rendje és igéje szerint, | holtomig, holtáig | el nem hagyom | sem egészségében, | sem betegségében, | sem örömében, | sem bánatában. | Isten engem úgy segéljen. Ámen.”

A házasság megáldásához a lelkész jobb kezét a házastársak összekulcsolt kezére helyezi és ezt mondja: “Mivel Isten rendje szerint akartok egymással házasságban élni, és ezt az élő Isten színe és az egyház tanúi előtt kijelentettétek: ezért egybekötlek titeket Isten igéjével és áldásával az Atya, Fiú, Szentlélek nevében, hogy amit Isten egybeszerkesztett, ember azt el ne válassza. Ámen”

Majd a házasfelek fejére teszi kezét és folytatja: “A mindenható Isten, aki az embert jótetszése szerint férfivá és asszonnyá teremtette, és házasságukat megáldotta, áldja meg a ti házassági szövetségeteket, és adja nektek Szentlelkét, hogy az Ő gyermekeiként tisztaságban és szeretetben, békességben és boldogságban éljetek, a hitben megálljatok, egykor pedig elvegyétek az örök élet koronáját, az Úr Jézus Krisztus által. Ámen.”

3/ Az utolsó rész az imádságé és az áldásé. A befejező imádságban a hálaadás szavai szólalnak meg az eddigiekért és Isten áldásának kérése hangzik el a házaspár előtt álló útra. Majd ezt követően a házaspár először mondhatja el közösen az Úrtól tanult imádságot. A szertartást a lelkész áldással fejezi be. Majd záróének és a kivonulás következik.

Esküvő válás után

A keresztény esküvő által támasztott igény – az élethosszig tartó hűség – sokak számára megtarthatatlannak tűnik. Ennek ellenére, a Szentírás tanúsága szerint, csak a hűség vállalásával tapasztalható meg a feltétlen bizalom védettsége a különböző élethelyzetekben, és csak így válhat a házasság valóban megtartó erővé. Az a tény, hogy sokan egy sikertelen házasság után ismét házasságot kívánnak kötni és erre Isten áldását is kérik, arra mutat, hogy továbbra is érvényesnek és fontosnak tartják a házasság isteni rendjét.

Evangélikus felfogás szerint az elváltak esketése bizonyos feltételekkel lehetséges. Válásnál nincsen vétlen fél Isten színe előtt. Ám Isten nem veti meg a töredelmes és megtört szívet “Én pedig Istenhez kiáltok, és az ÚR megsegít engem. Bár reggel, délben, este gondban vagyok és sóhajtozom, ő meghallja hangomat.” (Zsolt 51,17-18). Mégis az új kezdet lehetőségéhez hozzátartozik a saját vétkesség felismerése és elismerése. A Krisztus kegyelmében és erejében bizakodó előretekintés szerint Isten segítségével harcolni lehet saját bűneink ellen is.

Gyakran feltett kérdések, hasznos tanácsok

Tanúk szerepe
Az eskütétel az egyház tanúi és a lelkész előtt történik, ezért van rájuk szükség. A tanúk az oltár mellett bal oldalon foglalnak helyet.

Lehet külső helyszínen?
Amennyiben a külső helyszín méltó az esketési szertartáshoz, egyedi esetben lehetséges.

A gyűrűkről el ne feledkezz!
A gyűrűket a templomajtóban kéri el az egyházfi, és utána egy tálcán az oltárra helyezi. Addig a pillanatig a gyűrűk legbiztosabb helye a menyasszony és a vőlegény ujján van.

Milyen papírok szükségesek az egyházi esküvő bejelentésekor?
A keresztelési emléklap, (ill. a keresztségről kért igazolás) majd a templomi esküvő előtt a polgári házasság megkötését igazoló házassági anyakönyvi kivonat.

Szabad-e fényképezni az esketési liturgia alatt?
Természetesen igen. A fotósoktól, videósoktól azt kérjük, hogy tartsák tiszteletben az ünnep méltóságát, és ne zavarják a liturgiát indokolatlanul sok villogással, túl sok járkálással. Az oltártérbe, szószékre kérjük, ne menjenek fel a fényképészek sem.

Ha egyikünk sem tagja az evangélikus egyháznak, akkor lehet-e egyházi esküvőnk?
Igen, de az evangélikus egyház megkívánja, hogy  a jegyespár köteleződjön el az egyházhoz, vegyen részt a gyülekezet életében és gyermekeiket is evangélikusként neveljék.

Bátorítás házasságkötésre

Gyülekezetünkben évente 10-15 jegyespár és 2-3 jubiláló pár kéri házasságuk megáldását. Hisszük, hogy nincs jobb egy közös életet úgy kezdeni, hogy az Istentől kérünk rá áldást és segítséget. Az evangélikus szertartás egyszerű, letisztult és emberközeli. Ezért különösen is bátorítunk mindenkit a templomi szertartás felemelő csodájában átélésére.

OrsiBalazs0249