Kirándulás a magyar kultúra útján

Kirándulás a magyar kultúra útján

2021. szeptember 28-án népes csapat indult útnak a Ménfőcsanaki Evangélikus Templom elől, hogy egy közös nap keretében ellátogassanak Lakitelekre, valamint Kecskemétre. A napot a Nemzeti Művelődési Intézet támogatta, köszönet Nagyné Szabó Renáta szervezéséért. A busz indulása után gyorsan szóba elegyedtek az utazók, a vírus okozta bezártság után újra és újra lélekemelő megtapasztalni, milyen önfeledt örömöt tud okozni a találkozás, az együtt töltött idő barátokkal, gyülekezeti tagokkal.

Első programként a Nemzeti Művelődési Intézet székházának megtekintésére került sor, ahol megismerkedhettek az intézet működésével a résztvevők, majd egy kiállítás keretében a különféle magyar tájegységek jellegzetes viseletével, textílián található mintázatokkal is találkozhattak. Megható élmény volt megtapasztalni a magyar népi kreativitás szépségét és kimeríthetetlenségét.  

A székházi túra, majd az ebéd elfogyasztása után a kirándulás egy kecskeméti sétával folytatódott, melynek keretében a résztvevők a Kecskeméti Evangélikus Templomot is megtekinthették, valamint a szép alföldi megyeszékhely főterét és a Cifrapalotát. A túra végül a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban zárult, ahol egy különleges néptáncelőadás tette emlékezetessé a kirándulást. A Fordulj Kispej Lovam Néptáncegyüttes és a Zagyva Banda közös produkciójára került sor, mely az “Üzenet haza” címet viselte. A dramatikus néptáncelőadás gyönyörűen mutatta be a magyar néptánchagyomány évszázados múltját. 

A nap végén kellően elfáradva, de élményekkel és sok kedves beszélgetéssel gazdagodva térhettek haza otthonaikba a kiránduláson résztvevő gyülekezeti tagok és a hozzájuk csatlakozó falubeliek.