Ökumenikus imahét -Részletes program

Ökumenikus imahét -Részletes program

Az idei ökumenikus imahét anyagát és istentiszteleti rendjét a Minnesotai egyházak Tanácsa állította össze. Örömmel adjuk a Testvérek kezébe a 2023. évi imahét vezérfonalát. Ézsaiás/izajás próféta egyértelművé tette számunkra, hogy isten mindig tisztességet és igazságot vár el mindannyiunktól az élet valamennyi területén. Erre a vezérfonalra épül az idei ökumenikus imahét fő üzenete. Olyan gondolatokat kapunk nap mint nap, amelyek erősítik hitünket és erkölcsi értékrendünket. Mind az igehirdetők, mind pedig a hívek számára áldássá lehetnek ezek a gondolatok. Az imaheti füzetet összeállító minnesotai keresztény testvéreink az alábbi szentírási szakaszt választották útmutatásul az ökumenikus imahétre:
„Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek igazságra…” (Ézs 1,17)
„Tanuljatok meg jót tenni: keressétek az igazságot…” (Iz 1,17).
Isten elvárja tőlünk, hogy figyeljünk oda a másik emberre, törekedjünk jó kapcsolatokra, egyszóval szeressük a másikat. isten joggal várja el tőlünk, hogy a teremtett világban azzal a lelkülettel viszonyuljunk egymáshoz, hogy mindannyian az ő teremtményei vagyunk. Így szólít fel minket a béke és az egység építésére. Az idézett szentírási szakaszban a próféta keményen ostorozza a korabeli vallásosságot, utalva a hazug áldozatokra, amelyek abban a korban sajnálatos módon az emberek képmutató magatartását tükrözték. Felvetődik a kérdés: előfordul-e hasonló képmutató viselkedés a mai keresztény közösségekben? Vizsgáljuk most úgy ezt az igét (is), hogy önmagunkra vonatkoztatjuk, vagyis: tudok-e ma jót tenni? Igazságos döntéseket hozok-e, tekintettel vagyok-e embertársaimra?
Az imaheti füzet kiemelten foglalkozik a rasszizmus kérdéskörével. A rasszizmus azonban nem csak az Amerikai Egyesült Államokban – ahol a füzetet összeállító Minnesotai Egyházak Tanácsa is található – okoz problémákat, hanem szerte a világban. A szerkesztők egységre szólítják a keresztényeket, hogy eredményesebben szálljanak szembe a rasszizmus okozta megosztottsággal és elnyomással is.
Olyan világban élünk, amelyben alapigénk különös hangsúllyal bír. Szomszédunkban, ukrajnában háború zajlik. nap mint nap erőszakos cselekmények hírét halljuk. Testvérnépek harcolnak egymás ellen. e
sorok írásakor naponta több mint tízezer ember lépi át határainkat a háború elől menekülve. emiatt is lehetséges, hogy Magyarországon más hangsúlyokat kap az ige minden körülmények között érvényes mondanivalója, mint a füzetet összeállító minnesotai testvérek számára. A mostani imahét kiváló alkalom lehet arra, hogy önvizsgálatot tartsunk a rasszizmus és a háború kapcsán. Mindkettő a rosszindulat, sokszor a gyűlölet megnyilvánulása, amelyet az uralkodó körök a maguk javára használnak. nekünk azonban gondolatainkkal és magatartásunkkal a krisztusi egység értékét kell képviselnünk.
ezért imádkozva reménységgel kérjük isten szentlelkének segítségét, hogy áldott és békés istentiszteleteken lehessen együtt isten népe az ökumenikus imahéten.